ΌΠΛΑ
Luk Dim Boon Quan
Το συγκεκριμένο όπλο αναφέρεται και ως ''πόλος του δράκου'' παραδοσιακά το μήκος του είναι μιάμιση φορά το ύψος του μέσου ασκούμενου. Είναι κωνικό στο ένα άκρο του και κατά μήκος λεπταίνει στην κορυφή του. Σε όλη τη φόρμα ο ασκούμενος κρατά μόνο τη βάση, σε μια απόσταση στο άνοιγμα των ώμων του, λόγω του βάρους του. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά όπλα του Σαολίν που χρησιμοποιούν και τις δύο άκρες των κονταριών, στο σύστημα Γουίνγκ Τσουν χρησιμοποιείται στην πρακτική μόνο το ένα μέρος του. Λόγω του μεγάλου του μεγέθους είναι αρκετά δυσκίνητο ως προς τον χειρισμό του και πιστεύεται ότι το όπλο προοριζόταν κυρίως για χρήση στο πεδίο της μάχης με πολλούς αντιπάλους και όχι για μάχη ένας προς έναν.
Ιστορικά λέγεται ότι η μορφή του συγκεκριμένου όπλου εισήλθε στο σύστημα Γουίνγκ Τσουν από ανθρώπους που ζούσαν και εκπαιδεύτηκαν σε βάρκες τύπου γόνδολες ίσως και λίγο μεγαλύτερες σε μήκος από αυτές που γνωρίζουμε εμείς εδώ στη Δύση.
Τα οφέλη που μπορεί να κερδίσει ο ασκούμενος με την εκμάθηση του στο κοντάρι είναι :
- η ορθή κατανόηση της κεντρικής γραμμής
- η ενδυνάμωση του σώματος
- η βελτίωση του συντονισμού
Με την εκμάθηση της κινησιολογίας της φόρμας, ο ασκούμενος θα αποκτήσει δύναμη τόσο στα πόδια όσο και στα χέρια. Αυτό συμβαίνει επειδή σε σχέση με τις προηγούμενες τρείς φόρμες των άδειων χεριών που έχει μάθει, αρχίζει και εξασκεί τη παραδοσιακή στάση ''Mabu'' που χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος της φόρμας ασκώντας επιπλέον πίεση στα πόδια, όπως και η στάση ''Xubu'' και ''Zhi shen''. Εν κατακλείδι η καθημερινή ενασχόληση θα βοηθήσει τον ασκούμενο να εντοπίσει πιθανά κενά - λάθη στην τεχνική του, η οποία ισχύει τόσο για τις τεχνικές άδειων χεριών όσο και για τις τεχνικές των όπλων.
Baat Jaam Dao
Η εκπαίδευση Baat Jaam Dao ξεκινά με την εκμάθηση των οκτώ βασικών κινήσεων. Αυτά συνδυάζονται περαιτέρω και εκπαιδεύονται ως κινούμενες κατευθυντήριες γραμμές. Έτσι οι οκτώ επιμέρους τεχνικές συνδυάζονται σε άπειρους συνδυασμούς. Με την ολοκλήρωση της εκμάθησης της φόρμας δίνεται έμφαση στη σωστή δομή και στο συγχρονισμό, όπου η εξάσκηση συνεχίζεται σε ελεύθερες εφαρμογές τεχνικών, δίνοντας περαιτέρω μια πιο φυσική εκτέλεση όλων των βασικών τεχνικών εφαρμογών.
Αυτές οι οκτώ εφαρμογές-τεχνικές είναι:
- Η Ενέργεια που κόβει πρός τα εμπρός
- τεμαχίζω με το Γκάαν
- μπλοκάρω και κόβω με το Κουαν
- δημιουργώ διπλά Μπόνγκ
- εκτρέπω σε γραμικότητα με Μπιου
- εκτρέπω εμπρός με Τζάαμ
- σταματώ την ενέργεια με Τααν
- εκτρέπω την ενέργεια και μαχαιρώνω το στόχο
Οι οκτώ βασικές ενέργειες χρησιμεύουν για την εισαγωγή της βασικής μορφής - φόρμας, που βοηθά να γίνει κατανοητή η χρήση της, για μια πιο ουσιαστική αντίληψη των εφαρμογών μάχης του Baat Jaam Dao. Επίσης, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των χεριών παραδοσιακά γίνονται με Baat Jaam Dao, κατασκευασμένα από μέταλλο. Αυτού του είδους η εκπαίδευση βοηθά τον μαθητή να μάθει τις αρχές του συγκεκριμένου όπλου γρήγορα και να διεισδύσει βαθιά στις πιο βαθιές πτυχές του. Το Baat Jaam Dao βοηθά στον συγχρονισμό, την ταχύτητα και το θάρρος βελτιώνοντας το πνεύμα για ένα μαχητικό μυαλό (jin yi) και το ένστικτό για τη μάχη. Η εκπαίδευση σε αυτό το όπλο προορίζεται να τελειώνει γρήγορα μια μάχη με τη ταυτόχρονη δράση των δύο χεριών. Στόχος είναι το χέρι του αντιπάλου και οι ζωτικές περιοχές στο σώμα του. Η δομή του Baat Jaam Dao διαφέρει σημαντικά από το όπλο - Luk Dim Boon Quan (γνωστό και ως Πόλος του δράκου). Το κοντάρι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και τη χρήση εσωτερικής δύναμης και επομένως βοηθά στη διόρθωση της δομής και την ευθυγράμμιση του σώματος. Σε αντίθεση με Baat Jaam Dao η δύναμη εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την κόψη της λεπίδας. Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι η τεχνική και η σωστή θέση, η δομή του Baat Jaam Dao ασχολείται με το να διατηρεί την κόψη του μαχαιριού στο σωστό σημείο δηλαδή τη γωνία για άμεση αποτελεσματικότητα. Η κινησιολογία με τα πόδια τροποποιείται λίγο κατά την εκπαίδευση με μαχαίρια, χρησιμοποιώντας έναν ειδικό τρόπο βηματισμού ''Gote ma'' στρέφοντας το σώμα πλάι, φέρνοντας το σώμα πίσω από τα όπλα, παρέχοντας του μεγαλύτερη προστασία σχετικά με το τρόπο που στέκεται ο αντίπαλος. Οι τεχνικές του Baat Jaam Dao είναι ένας εξειδικευμένος τρόπος χρήσης των ενεργειών (άδειων χεριών) δηλαδή δίχως την εκμάθηση των άοπλων φορμών (Siu Nim Tao - Chum Kiu & Biu Jee), η εκμάθηση του Baat Jaam Dao δε μπορεί να ξεκινήσει. Στο Κέντρο μας, η τέχνη του Γουίνγκ Τσουν διδάσκεται και ασκείται με τον παραδοσιακό τρόπο, διασφαλίζοντας την ποιότητα και την αυθεντικότητα αυτής της τέχνης που ξεθωριάζει με το πέρασμα των χρόνων.
"Δεν υπάρχει καλό ή κακό όπλο, πάντα εξαρτάται από τον άνθρωπο που το χρησιμοποιεί."