Τσι κουνγκ

 
 24 Απλοί Κανόνες για την σωστή άσκηση του QiGong
 
Χρειάζονται δυο χρονιά άσκησης για να νιώσεις το Τσι να κυλά στο σώμα σου και πέντε χρονια για να το πιστέψεις.Αν και το οτι απαιτούνται δυο χρόνια για να αισθανθείς την ροη του Τσι είναι υπερβολικό, σε γενικές γραμμές η ουσία αυτής της δήλωσης είναι σωστή. Το Τσι Κουνγκ είναι ένας ταξίδι χωρίς τελικό προορισμό. Και στην διάρκεια αυτού του ταξιδιού υπάρχουν πολλοί ενδιάμεσοι σταθμοί που θα περάσεις. Θα αισθανθείς το Τσι, θα νομίσεις ότι αισθάνεσαι το Τσι, θα μάθεις να το κατευθύνεις με την κίνηση, θα μάθεις να το διευθύνεις με μονή την πρόθεση του νου σου, κλπ., όλα αυτά είναι βήματα σε ένα μονοπάτι χωρίς τέλος.
 
Οι Κανόνες που ακολουθούν στοχεύουν να σε προετοιμάσουν για μια ζωή με πειθαρχία και τάξη, όχι για στιγμιαία επιτυχία. Η μονή πραγματική επιτυχία που συνοδεύει την άσκηση του Τσι Κουνγκ είναι η χαρά (ηρεμία, γαλήνη, ευδαιμονία, έκσταση) που σου δίνει όταν κανείς Τσι Κουνγκ, ανεξάρτητα από ποιο είναι το επίπεδο σου. Αντίθετα, επιτυχία, με την έννοια ότι θα αποκτήσεις κάποιες «δυνάμεις» ή «ιδιότητες» ή «εμπειρίες», απλά θα αποτελέσει εμπόδιο στο πιο ιερό αποτέλεσμα του Τσι Κουνγκ, που είναι η ίδια η Φώτιση.
 
οι 24 Κανόνες του Τσι Κουνγκ που αναπτύχθηκαν απο πολλές γενιές Δασκάλων του Τσι Κουνγκ. Οι Κανόνες βασίζονται σε μακρόχρονη μελέτη και πείρα και θα πρέπει να τους μελετήσεις προσεκτικά.
 
 1. Μην είσαι άκαμπτος σε προγράμματα και ιδέες. 
 
Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη των αρχαρίων. Όταν αρχίζουμε το Τσι Κουνγκ είμαστε ενθουσιώδεις. Όμως μερικές φορές δεν μαθαίνουμε τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, γινόμαστε ανυπόμονοι και προσπαθούμε να σπρώξουμε τα πράγματα. Μερικές φορές κάνουμε κάποιο πρόγραμμα: σήμερα θα ζεσταθεί το Ταντιεν, αύριο θα περάσω τον κόκκυγα, σε τόσες μέρες θα ολοκληρώσω την Μικρή Ουρανία Κυκλοφορία κλπ. Αυτός ο τρόπος είναι λανθασμένος. Το Τσι Κουνγκ δεν είναι σαν τα συνηθισμένα σχεδια μας με τα αντίστοιχα πλάνα γι’ αυτά. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΑΝΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ. Αυτό αντίθετα κάνει το νου σου άκαμπτο και περιορίζει την ουσιαστική πρόοδο. ΟΛΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΙΣ ΚΑΤΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΠΚΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΒΑΘΟΣ. Ο χρυσός κανόνας είναι ΚΑΝΩ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ.
 
 2. Μην δίνεις ιδιαίτερη σημασία στους αισθησιασμούς («Εμπειρίες»). 
 
Όταν ασκείσαι μην δίνεις σημασία στα διαφορά φαινόμενα ή αισθησιασμούς που συμβαίνουν. Να είσαι πάντα ενήμερος του τι συμβαίνει, αλλά να κρατάς το νου σου σταθερά και χαλαρά στην άσκηση που κανείς. Αν αφήνεις τον νου σου να πάει οπουδήποτε αισθάνεσαι κάτι «ενδιαφέρον» να συμβαίνει, το Τσι θα ακολουθήσει τον νου, πράγμα που θα εμποδίσει την φυσική τάση του σώματος να αυτορυθμίζεται. Μην προσδοκάς να συμβεί οτιδήποτε, και μην επιτρέπεις τον νου να περιπλανιέται σε αναζήτηση «φαινομένων». Επιπλέον μην αξιολογείς τα διάφορα φαινόμενα, αναρωτώμενος π.χ. «είναι το Ταντιέν μου θερμότερο σήμερα;» ή «πού βρίσκεται τώρα το Τσι μου». Ο αρχάριος πρέπει να οδηγεί το Τσι με τον νου του. Όταν ο νους του ακολουθεί το Τσι, η προσοχή λιμνάζει και το ίδιο και το Τσι. Μόνο σε προχωρημένο επίπεδο αφήνουμε τον νου να ακολουθεί ελεύθερα το Τσι. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΗΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ. Όταν οδηγείς αυτοκίνητο, δεν παρατηρείς τον εαυτό σου να στρίβει το τιμόνι, να πατά το γκάζι και να αλλάζει ταχύτητες. Αν το έκανες θα έβγαινες από τον δρόμο. Απλά ξέρεις που θέλεις να πας και αφήνεις το σώμα σου να οδηγήσει αυτόματα το αυτοκίνητο.
 
3. Μην αφήνεις την σκέψη να παλινδρομεί σε γνώσεις, θεωρίες και συγκρίσεις. 
 
Αυτό είναι άλλο ένα πρόβλημα ρύθμισης του νου. Ο νους φορτίζεται εύκολα συναισθηματικά και κάθε ιδέα είναι ισχυρά συνδεδεμένη με την πηγή της. Αν δεν μπορείς να σταματήσεις τις σκέψεις την στιγμή που γεννιούνται, ο νους δεν είναι ρυθμισμένος και δεν ενδείκνυται να προσπαθείς να ρυθμίσεις το Τσι. Συχνά θα παρατηρήσεις ότι παρόλο που σταματά η ροη των τυχαίων σκέψεων, νέες σκέψεις δημιουργούνται στην διάρκεια της άσκησης που σχετίζονται με την ίδια την άσκηση. Π.χ. όταν ανακαλύπτεις ότι το Ταντιεν είναι ζεστό, ο νους σου αμέσως θυμάται που αναφέρεται αυτό το φαινόμενο στα βιβλία, ή πώς το περιέγραψε ο δάσκαλος και αρχίζεις να συγκρίνεις αυτό που νιώθεις με τις περιγραφές άλλων. Ή αρχίζεις να αναρωτιέσαι ποιο είναι το επόμενο στάδιο. Όλες αυτές οι σκέψεις σε οδηγούν μακριά απο την αταραξία και ο νους σου εισέρχεται στο «Βασίλειο των δαιμόνων» (χαοτικές σκέψεις). Έτσι ο νους σου διαχέεται, συγχύζεται ή δημιουργεί φόβο και κουράζεσαι γρήγορα.
 
4. Ο νους δεν πρέπει να ακολουθεί εξωτερικά ερεθίσματα. 
 
Κι αυτό είναι πρόβλημα ρύθμισης του νου. Όταν ο συναισθηματικός νους δεν ελέγχεται, οποιαδήποτε εξωτερική παρενόχληση τον τραβάει μακριά από το σώμα στην αιτία της ενόχλησης. Εξασκήσου ώστε θόρυβοι, μυρουδιές, συνομιλίες κλπ. να μην διασπούν την προσοχή σου. Είναι σωστό να είσαι ενήμερος του τι συμβαίνει γύρω σου, αλλά ο νους πρέπει να παραμένει συγχρόνως ατάραχος και σταθερός στην άσκηση.
 
 5. Ρύθμισε την σεξουαλική σου ζωή. 
 
Δεν ενδείκνυται να έχεις σεξουαλική δραστηριότητα τουλάχιστον 24 ώρες πριν και μετά από σοβαρή άσκηση Τσι Κουνγκ, ιδιαίτερα διαλογισμό. Ο μετασχηματισμός σεξουαλικής ενέργειας σε Τσι είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτών των ασκήσεων και αν κάνεις Τσι Κουνγκ αμέσως μετά το σεξ, μπορεί να βλάψεις την υγεία σου. Το σεξ εξασθενεί το Τσι και το σπέρμα, και το επίπεδο του Τσι στο κάτω μέρος του σώματος μειώνεται σημαντικά. Αν λοιπόν κάνεις αμέσως Τσι Κουνγκ, είναι σαν να κάνεις βαριές ασκήσεις αμέσως μετά το σεξ. Επιπλέον, όταν το επίπεδο του Τσι είναι χαμηλό, η αίσθηση σου του Τσι δεν είναι ακριβής. Έτσι, και η προσοχή σου εξασθενεί και μπορεί να προκληθεί «ενεργειακό χάος». Θα πρέπει να περιμένεις ώσπου το Τσι σου να επανακτήσει το κανονικό του επίπεδο πριν κάνεις Τσι Κουνγκ. Μόνο τότε ο μετασχηματισμός της σεξουαλικής ενέργειας σε Τσι γίνεται κανονικά και αποτελεσματικά.
 
Ένας από τους βασικούς στόχους του Τσι Κουνγκ είναι να αυξήσει την μετατροπή της σεξουαλικής ενέργειας σε Τσι το οποίο μετά θα τροφοδοτήσει όλο το σώμα και κυρίως τα εσωτερικά όργανα και τον εγκέφαλο. Με την ερωτική πράξη ο άνδρας μεταφέρει το Τσι του στη σύντροφο μαζί με την εκσπερμάτωση, έτσι ο άνδρας χάνει Τσι ενώ η γυναίκα κερδίζει Τσι. Και η γυναίκα όμως δεν πρέπει να κάνει Τσι Κουνγκ αμέσως μετά, μέχρι το σώμα της να αφομοιώσει το Τσι του άνδρα.
 
 6. Ούτε ζέστη, ούτε κρύο. 
 
Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα. Ασκήσου στο πιο κατάλληλο περιβάλλον που δεν ταράζει τον νου και δεν αποσπά την προσοχή σου.
 
7. Πρόσεχε τους Πέντε Ευάλωτους και εσωτερικές παθήσεις. 
 
Οι Πέντε Ευάλωτοι είναι τα πέντε εσωτερικά Γιν όργανα: Η καρδιά, το συκώτι, οι πνεύμονες, τα νεφρά και η σπλήνα. Αν κάποιο από αυτά τα όργανα είναι εξασθενημένο, πρέπει να προχωρήσεις προσεκτικά και απαλά με την άσκηση. Το Τσι Κουνγκ είναι μια εσωτερική, ενεργειακή πρακτική που σχετίζεται άμεσα με αυτά τα πέντε όργανα. Αν δεν είσαι προσεκτικός είναι σαν να βάζεις ένα ασθενή να τρέξει 10 χλμ. Αντί να ενισχύσει την υγεία του μπορεί να την βλάψει σοβαρά.
 
Για τον ίδιο λόγο, αν έχεις κάποια εσωτερική πάθηση, η εσωτερική κατανομή και κυκλοφορία του Τσι σου είναι διαταραγμένη. Αν ασκείς απρόσεκτα Τσι Κουνγκ, μπορεί να εμποδίσει την φυσιολογική θεραπευτική διαδικασία που θέτει σε λειτουργία το Τσι Κουνγκ. Οι ασκήσεις Τσι Κουνγκ θεραπεύουν εσωτερικές παθήσεις, αλλά η θεραπεία πρέπει να συντελείται σταδιακά και με ήπιο τρόπο.
 
 8. Μην ασκείσαι σε ρεύμα αέρος. 
 
Όταν κανείς Τσι Κουνγκ, εξασκείσαι είτε εσωτερικά είτε συγχρόνως εξωτερικά και εσωτερικά. Είναι φυσιολογικό να ιδρώνεις, και επειδή είσαι χαλαρός οι πόροι του σώματος είναι ανοιχτοί. Αν είσαι εκτεθειμένος σε ρεύμα αέρος μπορεί να κρυολογήσεις.
 
 9.Μην φοράς ζώνη και στενά ρούχα. 
 
Να φοράς πάντα άνετα ρούχα στην άσκηση. Μην φοράς ζώνη. Το υπογάστριο είναι χώρος-κλειδί για την άσκηση του Τσι Κουνγκ. Πρέπει να είσαι προσεκτικός οτι η περιοχή του υπογαστρίου δεν περιορίζεται από στάση, ρούχα ή ζώνη.
 
 10. Μην τρως πολλά λιπαρά και γλυκά. 
 
Θα πρέπει να ρυθμίσεις την διατροφή σου όταν ασκείς το Τσι Κουνγκ. Γλυκά και λιπαρά θερμαίνουν υπερβολικά το Τσι, έτσι διαχέεται ο νους και η προσοχή σου χάνει την σταθερότητα της. Να τρως πιο πολλά φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγεις το αλκοόλ και το τσιγάρο.
 
 11. Τοποθέτησε σωστά τα πόδια. .
 
Τα πόδια πρέπει να είναι ανοιχτά στο εύρος των ώμων. Στην καθιστή στάση, τα πόδια πρέπει να ακουμπάνε καλά στο πάτωμα, ποτέ μην τα αφήνεις να κρέμονται ή να στηρίζονται σε καρέκλα ή τραπέζι. Τέτοιες στάσεις εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία του Τσι και του αίματος στο κάτω μέρος του σώματος.
 
12. Μην ασκείσαι με γεμάτη την ουροδόχο. 
 
Πήγαινε στην τουαλέτα πριν την άσκηση. Αν χρειασθεί, σταματά την άσκηση και πήγαινε στη τουαλέτα. Όταν κρατάς το νερό σου, εξασθενείς την προσοχή σου.
 
 13. Μην ενδίδεις στην φαγούρα. 
 
Αν έχεις ενόχληση απο εξωτερικό παράγοντα, π.χ. ενα έντομο περπατά επάνω σου ή σε τσιμπά, μην πανικοβάλλεσαι. Με την προσοχή σου στείλε το τσι στην βασική κατοικία του, το Ταν Τιεν. Ανάπνευσε μερικές φορές βαθιά και αργά επανέφερε την συνείδηση σου στο περιβάλλον. Μετά σκέψου πως θα σταματήσεις την φαγούρα ή ξύσου. Αν όμως η φαγούρα προέρχεται από την ανακατανομή του Τσι στο σώμα από την άσκηση, μείνε ατάραχος και μην στέλνεις την προσοχή σου στην φαγούρα. Απλά αγνόησε την και άσε την να συμβαίνει. Όταν αποκατασταθεί νέα ισορροπία του Τσι, η φαγούρα θα φύγει. Αν ενδώσεις σε αυτή την φαγούρα, παρεμβαίνεις με τα χεριά σου στην φυσιολογική εξισορρόπηση του Τσι στο σώμα σου.
 
14. Απέφυγε τα ξαφνιάσματα. 
 
Μην επιτρέπεις το ξάφνιασμα. Αν όμως συμβεί, ηρέμησε τον νου σου. Σε καμία περίπτωση μην επιτρέψεις τον εαυτό σου να χάσει τον έλεγχο. Ό,τι συνέβηκε, συνέβηκε. Το να νευριάσεις δεν αλλάζει τίποτα. Απλά ενήργησε ήρεμα για να μην συμβεί ξανά. Το πιο σπουδαίο όμως είναι να μάθεις να ρυθμίζεις το νου σου όταν παρενοχλείσαι ώστε να μην ταράζεται η ψυχολογία σου και η προσοχή σου.
 
 15. Μην «κολλάς» στα εσωτερικά φαινόμενα. 
 
Είναι πολύ συνηθισμένο στην διάρκεια της άσκησης να δημιουργούνται διαφορές φυσιολογικές αντιδράσεις η φαινόμενα μέσα σου. Ίσως αισθάνεσαι την ροη του Τσι εντονότερα από ποτέ, ή αρχίζεις να αισθάνεσαι τον μυελό των οστών ή αισθάνεσαι γενικά φοβερή ευδαιμονία και αυτό σε γεμίζει χαρά και ενθουσιασμό. Μόλις έπεσες σε μια πολύ συνηθισμένη παγίδα. Η εσωτερική προσοχή σου διασπάται και ο νου σου διαιρείται και διασκορπίζεται. Αυτό είναι λάθος και μερικές φορές επιβλαβές. Πρέπει να μάθεις να είσαι ενήμερος του τι συμβαίνει μέσα σου χωρίς να χάνεις την ηρεμία σου.
 
16. Μη φοράς ιδρωμένα ρούχα. 
 
Αυτό συμβαίνει κυρίως στο Τσι Κουνγκ με κίνηση, αλλά μπορεί να συμβεί και στον διαλογισμό. Όταν τα ρούχα είναι μουσκεμένα, αισθάνεσαι άβολα και η προσοχή σου διασπάται. Είναι καλύτερα να σταματήσεις ήρεμα, να αλλάξεις ρούχα και να συνεχίσεις την άσκηση.
 
17. Μην ασκείς Τσι Κουνγκ όταν είσαι πεινασμένος ή με γεμάτο το στομάχι. 
 
Όταν πεινάς δεν μπορείς να συγκεντρώσεις τον νου. Όταν είσαι γεμάτος η άσκηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό.
 
18. Μην ασκείσαι όταν ο καιρός μεταβάλλεται απότομα. 
 
Το Τσι επηρεάζεται από τις μεταβολές του καιρού. Όταν έχουμε μια απότομη μεταβολή του καιρού ενώ κάνουμε Τσι Κουνγκ, η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική διαδικασία προσαρμογής του σώματος στην καιρική μεταβολή. Σε τέτοιες περιπτώσεις επίσης μειώνεται η αίσθηση του Τσι. Πάντα όταν κανείς Τσι Κουνγκ πρέπει να είσαι και να παραμένεις ψυχολογικά ουδέτερος. Ακόμη και αν συμβεί σεισμός πρέπει να παραμείνεις ήρεμος, να μην χάσεις τον έλεγχο του Τσι!
 
 19. Μάθε να αφουγκράζεσαι την δίκη σου διαίσθηση. 
 
Πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στην άσκηση σου. Δεν πρέπει να ακούς συμβουλές απο ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το Τσι Κουνγκ ή που δεν ξέρουν τίποτα σχετικά με την δίκη σου σωματική κατάσταση. Μερικοί ακούνε πώς κάποιος «πέτυχε» κάποιο πνευματικό επίπεδο ή πώς θεράπευσε ενα συγκεκριμένο πρόβλημα και μετά προσπαθούν τυφλά να μιμηθούν την ίδια μέθοδο. Μην ξεχνάς ότι ο καθένας έχει διαφορετική σωματική κατάσταση, η υγεία του καθένα διαφέρει και τελικά ο καθένας μαθαίνει διαφορετικά. Όταν έρθει ο καιρός σου να μάθεις πραγματικά κάτι καινούργιο, θα καταλάβεις μονός σου τι χρειάζεσαι. Ανέπτυξε την δίκη σου ευαισθησία στις σωματικές σου λειτουργίες και μεταβολές. Μείνε γαλήνιος, ανεπηρέαστος και έχε εμπιστοσύνη στην δίκη σου εργασία.
 
20. Μην ασκείσαι όταν νοιώθεις κουρασμένος ή νυσταγμένος. 
 
Μην συνεχίζεις την άσκηση αν νοιώσεις νύστα. Το να χρησιμοποιείς ένα «βαρύ» νου για να οδηγήσεις το Τσι είναι επιβλαβές. Επίσης, κούραση ή νύστα δεν επιτρέπουν να διατηρήσεις την σωστή στάση, πράγμα που μπορεί να διαταράξει την ορθή κυκλοφορία του Τσι. Αν νυστάζεις πάρε καλύτερα έναν υπνάκο και κάνε μετά την άσκηση σου.
 
21. Μη διαλογίζεσαι όταν είσαι ανήσυχος ή εκνευρισμένος. 
 
Μην διαλογίζεσαι όταν είσαι ανήσυχος από θυμό ή ακόμα και από χαρά. Αφού ο νους σου είναι ανήσυχος και διάσπαρτος, αντί για ηρεμία μπορεί να προξενήσεις φθορά.
 
 22. Μη σπαταλάς το σάλιο σου. 
 
Η παραγωγή σάλιου είναι ένα από τα πρώτα καλά σημάδια. Το σάλιο πρέπει να καταπίνεται,, αυτό είναι οικονομία ενεργείας ευεργετεί τον οισοφάγο και ρυθμίζει την πέψη.
 
 23. Μην αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Μην τεμπελιάζεις, μην απογοητεύεσαι. 
 
Όταν ξεκινάς το Τσι Κουνγκ πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στις λειτουργίες της ζωής μέσα σου και σε αυτό που κανείς. Το Τσι Κουνγκ είναι μια απαλή, ήπια και φυσική μέθοδος. Μην αμφιβάλλεις για την εγκυρότητα του Τσι Κουνγκ και μην αναρωτιέσαι αν το κανείς σωστά. Αυτό θα σε κουράσει και η άσκηση σου δεν θα έχει διάρκεια.
 
 24. Μην επιζητάς την γρήγορη επιτυχία. 
 
Να θυμάσαι ότι το Τσι Κουνγκ είναι μια μέθοδος που δρα με ήπιο και βραδύ τρόπο, διαρκεί όλη την ζωή, η πρόοδος είναι μάλλον αργή αλλά σταθερή και μόνιμη. Πρέπει να έχεις υπομονή, δυνατή θέληση και εμπιστοσύνη. Ο πιο σπουδαίος κανόνας είναι δούλεψε γαλήνια και σε συμφωνία με την φύση.