Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΝΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΟΥ Παραμαχάνσα Γιογκανάντα

Θα πρέπει να κατανοήσουμε την αξία της τροφής. Το κρέας είναι επιβλαβές για τον οργανισμό σας, αλλά το ίδιο είναι κι ένα ακατάλληλα μαγειρεμένο γεύμα λαχανικών με καταστραμμένες τις βιταμίνες. Το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας, αν και πλούσια σε πρωτεΐνες, απελευθερώνουν τοξίνες που μένουν εμφυτευμένες στους ιστούς, προκαλώντας διάφορες ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να καταστρέψει όλες τις ποσότητες των τοξινών του κρέατος που μένουν στους ιστούς. Επομένως είναι καλύτερες άλλες πηγές πρωτεϊνών και άλλων ουσιωδών θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στο κρέας, όπως το φρέσκο τυρί από γάλα, το ανάλατο λευκό τυρί, ο χυμός καρότου, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα μη αποφλοιωμένα σιτηρά, τα φασόλια και οι φακές (καλά μαγειρεμένα!).Οι βιταμίνες είναι απόλυτα αναγκαίες για τον οργανισμό για την αρμονική ανάπτυξη της σωματικής δύναμης. Οι βιταμίνες είναι οι εγκέφαλοι της τροφής. Οι βιταμίνες αναδιατάσσονται στον οργανισμό ώστε να δώσουν ζωτικότητα στο σώμα. Είναι σπινθήρες που ανάβουν την πυρίτιδα των χημικών στοιχείων βάζοντάς τα σε δράση.Οι βιταμίνες είναι απόλυτα αναγκαίες για τον οργανισμό για την αρμονική ανάπτυξη της σωματικής δύναμης. Οι βιταμίνες είναι οι εγκέφαλοι της τροφής. Οι βιταμίνες αναδιατάσσονται στον οργανισμό ώστε να δώσουν ζωτικότητα στο σώμα. Είναι σπινθήρες που ανάβουν την πυρίτιδα των χημικών στοιχείων βάζοντάς τα σε δράση.

Τα σύκα που δεν είναι ραντισμένα με θειάφι και οι σταφίδες είναι τα ζαχαρωτά της φύσης. Τα κοινά σύκα και οι σταφίδες του εμπορίου είναι σαν τις μούμιες. Έχουν υποστεί επεξεργασία για να μη σαπίζουν, αλλά δεν έχουν καθόλου ζωή. Μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διαθήκη σας και τα σύκα και τις σταφίδες αυτές και να τις αφήσετε για τις επόμενες γενιές ως οικογενειακό κειμήλιο! Τα αποξηραμένα σύκα από την έκθεσή τους στον ήλιο ζουν μόνο τρεις μήνες. Στα σύκα του εμπορίου, μπαίνουν μέσα τους οι καπνοί του θειαφιού και σκοτώνουν όλες τις βιταμίνες. Δεν είναι πολύ κακό να διατηρείς πράγματα σκοτώνοντας το καλό τους μέρος?Είναι καλό να βράζετε τα αυγά πολύ, επειδή μπορεί να περιέχουν μικρόβια από άρρωστες κότες.

Αν θυμάστε τους βασικούς κανόνες –άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν χαλάσει από ακατάλληλο μαγείρεμα ή διατήρηση, καρύδια, μη αποφλοιωμένα δημητριακά και μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα– τότε δεν θα έχετε διαπράξει καμιά παραβίαση των νόμων της φύσης. Μόνο μετά από χρόνια πειραματισμού βρήκα την αποτελεσματικότητα όλων αυτών. Θα διακηρύξω αυτήν την πληροφορία. Η Φύση δεν θα ακούσει τις δικαιολογίες σας για τα τόσα χρόνια παραβίασης των νόμων της όσον αφορά την υγεία. Αν τρώτε λογικά, τότε, αν έχετε τη συνήθεια να παραβιάζετε κατά καιρούς μερικούς από τους φυσικούς νόμους, αυτό δεν πρόκειται να σας βλάψει τόσο πολύ.Ένα γιογκικό ποτό που είναι πολύ καλό φτιάχνεται ανακατεύοντας φρέσκο χυμό λάιμ με θρυμματισμένη καραμέλα. Πρέπει να είναι πολύ καλά ανακατεμένο και με ισορροπημένη γεύση ώστε να είναι και γλυκό και ξινό. Το συνέστησα σε πολλούς ανθρώπους και είχαν έξοχα αποτελέσματα.Μια αφθονία φρέσκων φρούτων και λαχανικών καλύπτει τις ανάγκες του σώματος για βιταμίνες και μέταλλα. Οι υδατάνθρακες υπάρχουν στα φασόλια, στα φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι και οι χουρμάδες και στα κουκούτσια των δημητριακών. Τα καλύτερα λιπαρά προέρχονται από φυτικά πρωτεϊνικά φαγητά, συμπεριλαμβανομένου του φυτικού βουτύρου.Τα ρεβίθια είναι μια από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές πρωτεϊνών. Θα πρέπει να τρώγονται ωμά (αφού αφεθούν στο νερό για μια νύχτα και βγει ο φλοιός τους) και να μασηθούν καλά. Ξεκινώντας από μια κουταλιά του γλυκού, μπορεί κάποιος να αυξήσει την ποσότητα σε μισό φλιτζάνι σε ένα γεύμα (αν μπορεί να τα χωνέψει). Αυτοί που κάνουν σκληρή χειρονακτική εργασία μπορούν να τρώνε ολόκληρο φλιτζάνι σε ένα γεύμα. Είναι πολύ δυναμωτικά. Τα ωμά ρεβίθια είναι πιο εύπεπτα από τα φασόλια σόγιας ή τα άλλα φασόλια. Τα μαγειρεμένα ρεβίθια είναι βαριά και δημιουργούν αέρια.Το αναποφλοίωτο ρύζι είναι συχνά προτιμότερο από το αναποφλοίωτο σιτάρι.

 Αυτοί που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές ασθένειες ή αρθρίτιδα ή οποιαδήποτε αλλεργία θα είναι καλύτερα να τρώνε αναποφλοίωτο ρύζι και όχι αναποφλοίωτο σιτάρι.(Αν και ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα σύστηνε να περιέχει η καθημερινή διατροφή κάποιου μια μεγάλη αναλογία ωμών φρούτων και λαχανικών, συμβούλευε: «Αν η κυρίως διατροφή σας περιλάμβανε μέχρι τώρα κυρίως μαγειρεμένα φαγητά, εισάγετε σ’ αυτήν τα ωμά φρούτα σταδιακά, μέχρι το σύστημά σας να συνηθίσει την αλλαγή αυτή. Όταν μαγειρεύετε λαχανικά, είναι καλύτερα να τα μαγειρεύετε στον ατμό αντί να τα βράζετε. Τα λαχανικά που μαγειρεύονται σε νερό θα πρέπει να τρώγονται με το ζωμό τους».)

Αφού πρέπει να τρώτε, γιατί να μην τρώτε σωστά? Μπορεί να τρώτε ολόκληρα πλήρη γεύματα συχνά και εντούτοις να φυτοζωείτε. Πλήρη γεύματα με άσπρο ψωμί και ζάχαρη και πίτες μπορεί να ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας κάποιου, αλλά να τον σκοτώσουν σε λίγους μήνες. Γι’ αυτό σταματήστε τη συνήθεια της κακής διατροφής. Ένας κροταλίας σας προειδοποιεί πριν σας επιτεθεί, αλλά οι παχιές σάλτσες και το λευκό αλεύρι δεν θα σας προειδοποιήσουν, γιατί έχουν πολύ ωραία εμφάνιση και γεύση. Οτιδήποτε άσπρο –ραφιναρισμένο αλεύρι, ζάχαρη και σιτηρά– δεν είναι πάντα ωφέλιμο. Μερικές φορές τα σκούρα πράγματα –μη αποφλοιωμένα, ακατέργαστα σιτηρά και η φυσική ζάχαρη των φρούτων και του μελιού– είναι πολύ καλά.Συνηθίζαμε να χρησιμοποιούμε ακατέργαστα δημητριακά μέχρι που η μηχανική κατεργασία έκανε την εμφάνισή της κι αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε τα διάφορα είδη. Και τώρα, μ’ ένα είδος παράκαμψης, το πιο ωφέλιμο αφαιρείται από τα σιτηρά. Η τοξίνωση του παχέος εντέρου επέρχεται με το λευκό ψωμί. Δεν γίνεται να ζείτε με δυσκοιλιότητα.

 Η άσκηση του στομάχου της Yogoda είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για τη διευκόλυνση της πέψης και της απέκκρισης (που διδάσκονται ως μέρος των Ασκήσεων Ενεργοποίησης στα Μαθήματα του Self-Realization Fellowship).Επίσης, κάθε εβδομάδα θα πρέπει να νηστεύετε για μια μέρα με σκέτο χυμό πορτοκαλιού για να αναπαύσετε τα εσωτερικά όργανα του σώματος. Δεν θα πεθάνετε – θα ΖΗΣΕΤΕ! Μια φορά το μήνα να νηστεύετε για δύο ή τρεις μέρες διαδοχικά, ζώντας μόνο με πορτοκαλάδα. (Υποσημείωση: Οι άνθρωποι που έχουν καλή υγεία κανονικά δεν θα πρέπει να έχουν καμία δυσκολία να νηστέψουν δύο ή τρεις μέρες. Πιο μακροχρόνιες νηστείες δεν πρέπει να γίνονται παρά μόνο μετά από ιατρική συμβουλή και με σωστή ιατρική παρακολούθηση. 

Οποιοσδήποτε υποφέρει από χρόνια ασθένεια ή κάποια οργανική ανωμαλία θα πρέπει να εφαρμόζει τις συστάσεις που αναφέρονται σ’ αυτό το άρθρο σχετικά με τη δίαιτα και την υγεία μόνο αφού συμβουλευθεί τον γιατρό του.)Υπάρχει τόσο μεγάλη υποδούλωση στην ύλη – από το φόβο μήπως κάποιος χάσει ένα γεύμα. Εξαλείψτε αυτή την κακή νοητική συνήθεια να τρώτε παραπάνω απ’ όσο πρέπει και την υποδούλωση στον ουρανίσκο. Η νηστεία με χυμό πορτοκαλιού καθαρίζει κάθε κύτταρο. Τουλάχιστο μια φορά το μήνα πρέπει να κάνετε μια γενική καθαριότητα στο σώμα σας με νηστεία. Μην αφήνετε να συσσωρεύεται δηλητήριο στο σύστημά σας. Όταν ξαφνικά αρρωσταίνετε τρέχετε να προσευχηθείτε στον Θεό για γιατρειά. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να αρρωστήσει. Ο πιο καλός και πιο απλός τρόπος να διατηρήσετε την υγεία σας είναι να νηστεύετε με χυμό πορτοκάλι μία μέρα την εβδομάδα και δύο ή τρεις συνεχόμενες μέρες μια φορά τον μήνα. Αναστήστε την ψυχή σας από την ύπνωση των κακών συνηθειών στο φαγητό.